Leírás
A pulykahús-termékpályán az alapanyagtermelés jövedelmezősége jelentősen visszaesett az elmúlt közel egy évtizedben. A felvásárlási árak ugyan emelkedtek, ez azonban nem ellensúlyozta a termelési költségek energia- és takarmányárak megugrásából adódó növekedését. Míg a 2006–2013 közötti időszakban a takarmányok ára megkétszereződött, a felvásárlási árak csupán 30 százalékkal nőttek. Mindezek ellenére megállapítható, hogy azon kevés vállalkozás, amely az utóbbi években technikai és technológiai fejlesztést (ventilláció, itató és etető berendezések modernizálása) hajtott végre, a termelési költségeket még a takarmányárak jentős emelkedése mellett is elfogadható szinten tudta tartani. A pulykahús-termékpálya feldolgozási fázisa Magyarországon jó példa az erős koncentrációra. Ennek ellenére ingadozik a kínálat, ami az alapanyagtermelés gyenge tőkebázisára vezethető vissza. Magyarország földrajzi elhelyezkedéséből adódóan a nyugati piacokra friss pulykahúst tud szállítani, viszont a tradicionális importőröket az egyre élesebb versenyben csak a jelenleginél alacsonyabb árakkal tudja megtartani.