A beruházások és a főbb pénzügyi mutatók várható alakulása az élelmiszeriparban 2014-ben

Leírás

Az adatgyűjtés a Stt. felhatalmazása alapján kiadott Országos Statisztikai Adatgyűjtési Programról (OSAP) szóló Kormány Rendelet alapján történik, figyelemmel a 138/2004/EK rendeletre. Az adatszolgáltatás a statisztikáról szóló 1993. évi XLVI. törvény (Stt.) 8. § (2) bekezdése alapján az élelmiszeripar gazdasági ágba sorolt, 19 főnél többet foglalkoztató gazdasági szervezetek számára kötelező. Az adatok beküldési határideje 2015. január 25. volt. A vállalkozásoknak a kitöltés során a beruházások és pénzügyi mutatók várható, 2014. évi értékét kellett megadniuk. Az adatszolgáltatási kötelezettségének 2014. évről 448 db vállalkozás tett eleget. A kiadvány táblázataiban a három ponttal jelölt mezők a statisztikai törvény értelmében védett adatokat jelölnek, az üres mezőkbe pedig vagy nem érkezett adat, vagy szintén adatvédelmi korlátok miatt nem közölhető az információ. A kiadvány legfontosabb célja, hogy előzetes, becslésen alapuló tájékoztatást adjon ágazati szintű beruházási és pénzügyi adatokról, mivel a tárgyévre vonatkozóan csak a következő év júliusában-augusztusában van legkorábban tényadat. Az alábbiakban az adatgyűjtés eredményeinek pontosabb és reálisabb értelmezése érdekében, a jelentősebb szakágazatok esetében bemutatjuk az árbevétel, saját tőke, és a kötelezettségek lefedettségét az élelmiszeripar ágazaton belül a 2013-as évre vonatkozóan, a NAV adatbázis alapján. A teljes élelmiszeripari ágazaton belül a 19 főnél többet foglalkoztató cégek gazdasági jelentősége kiemelkedő, mivel ezek a vállalkozások állítják elő az élelmiszeripar árbevételnek 92 százalékát, fedik le a saját tőke állomány 85 százalékát, a kötelezettség-állománynak pedig szintén 85 százalékát adják. A beruházás adatgyűjtés keretein belül gyűjtött 2013. évi adatok a 19 főnél többet foglalkoztató cégek árbevételének 76 százalékát, saját tőkéjének 79 százalékát, a kötelezettség-állománynak pedig 76 százalékát fedték le. Vannak olyan szakágazatok, ahol a lefedettség ennél jóval magasabb volt, ezek jellemzően azok a szakágazatok, ahol kevesebb a szereplő. A gyümölcs- és zöldség- feldolgozása, a növényi, állati olaj gyártása, a tejfeldolgozás, a malomipari termékek, a keményítő gyártása, az édesség gyártása, a takarmány gyártása és az italgyártás szakágazatokban az adatgyűjtésünk során beérkezett 2013-as tény adatok a NAV adatok 70-80 százalékát is elérték. Az adatgyűjtésünk egyik legnagyobb lefedettséggel bíró szakágazata a tejtermékgyártás, ahol az adatgyűjtésben résztvevők a teljes szakágazat árbevételének 85 százalékát, a saját tőke-állomány 86 százalékát, a kötelezettség- állomány 71 százalékát adták 2013-ban. A tény adatok alapján, adatszolgáltatóink az üdítőital-, ásványvízgyártás szakágazat árbevételének 72 százalékával, a kötelezettség-állományának 55 százalékával és a saját tőke-állományának 71 százalékával rendelkeztek 2013-ban. A takarmánygyártásban is magas volt a lefedettség, a saját tőke és a kötelezettség-állomány esetében 70 százalék körül alakult, az árbevétel esetében 63 százalékot ért el. Néhány szakágazatnál alacsonyabb lefedettséget értünk el, ezek jellemzően azok a kisebb méretű szakágazatok, ahol sok vállalkozás működik. Ilyen például a kenyér friss pékáru, és a tartósított lisztes áru gyártása ahol az adatgyűjtésben érintett vállalkozások a teljes szakágazat árbevételének 40, illetve 36 százalékát, a saját tőke állományának 44 százalékát, és a kötelezettség- állományának pedig kb. 30 százalékát fedték le. Összességében megállapítható, hogy az adatgyűjtés az élelmiszeripar meghatározó szakágazatai esetében megfelelő alapot ad az ágazati tendenciák nagyságrendi becsléséhez.

További információk

Szerzők

,

Év

2015

Szakterület

Q14 – Mezőgazdasági pénzügyek

ISSN

1418-2130

Nyelv

magyar