„Green Deal és az agrárium: fenntarthatóság vagy versenyelőny?” elnevezéssel tartották meg a 40. Óvári Tudományos Napot.
A délelőtt folyamán négy plenáris előadást hallgathattunk meg. Dr. Andrea Rosatti, a European Federation of Animal Science (EAAP – európai állattudományi szövetség) főtitkára a mesterséges intelligencia irányelveinek alkalmazásáról beszélt az állattenyésztéssel összefüggésben. Dr. Popp József kifejtette számunkra, hogy hogyan érheti el a közös agrárpolitika (KAP) az európai zöldmegállapodások céljait?
A szakmai rész után egy könnyed előadást hallhattunk Dr. Sótonyi Pétertől Fekete István életéről és munkásságáról, illetve a 40. jubileum alkalmából Kovácsné dr. Gaál Katalin ismertette az Óvári Tudományos Napi konferenciák eddigi történetét. A délutáni részben a szekciók kaptak helyet. 11 különböző tématerületen zajlottak párhuzamosan először az előadás-szekciók, majd ezt követően a poszterek bemutatásai. Intézetünket több előadó is képviselte a tudományos konferencián.
Az Agricultural economics szekcióban Óvári Csilla tartott előadást, „Carbon farming, a new incentive for the green transition in agriculture” címmel, melynek keretében felvázolta az Európai Bizottság által kialakítás alatt álló új szakpolitikai eszköz bevezetésével kapcsolatos lehetőségeket és kihívásokat.
Az Aquaculture szekcióban György Ágnes Irma tartott előadást a DCF3 projekt keretében végzett halgazdálkodással kapcsolatos adatgyűjtési feladatok széles skálájáról és azok nyilvánosság számára történő megosztási felületeiről, illetve az adatgyűjtés fontosságáról. Az előadás címe: „Fishing for data, building for the future: The MAHOP Plusz DCF3 project”.
Király-Gál Karola a Digitalization in the food chain and food industry, supply chains szekcióban mutatta be a VISIONARY projekt keretében végzett kutatás eredményeit, amely egy hazai alternatív gabonaértéklánc szereplőit vizsgálja, illetve a fenntarthatóság kérdését a kézműves kovászos kenyér előállításában és fogyasztásában. Az előadás címe: „From wheat to bread: a qualitative analysis of a Hungarian alternative food initiative”. A kutatás rávilágít arra, hogy a közösségi gyakorlatok, az együttműködés, a bizalom és a közös értékek kulcsszerepet játszanak a fenntartható rövid élelmiszer-ellátási láncok kialakításában.
Az Agricultural economics szekcióban Király Gábor tartott előadást („How to enhance water management collaborations among Hungarian farmers? A case study on sustainable water management communities” címmel) a fenntartható vízgazdálkodási közösségekkel foglalkozó esettanulmányról. A közösségtagok körében végzett kérdőíves felmérés előzetes eredményei rámutatnak arra, hogy az együttműködésre való nyitottság és a természeti környezetért érzett felelősség szoros korrelációban állnak egymással. Az esettanulmányon dolgozó csapat a továbbiakban azt fogja vizsgálni, hogy milyen preferenciák alakítják a közösségtagok hajlandóságát a komplexebb vízgazdálkodási együttműködések irányába.
Az Animal breeding / nutrition szekcióban poszterrel készült Egri Edit, amelynek címe: Precíziós technológiák használata a hazai nagyüzemi sertéstartásban.
A tudományos nap alkalmából tartalmas előadások, viták és beszélgetések részesei lehettünk, a napot a szakemberek találkozója zárta, ahol kötetlenebb stílusban folytatódott a szakmai tanácskozás.

EN







