Az AKI PÁIR adatai szerint Magyarországon a nyerstej országos termelői átlagára 166,73 forint/kilogramm volt 2024 augusztusában. A zsírtartalom és a fehérjetartalom egyaránt 0,04 százalékpontos javulása és az alapár 1 százalékos növekedése mellett a nyerstej átlagára 2 százalékkal emelkedett 2024 augusztusában a 2024. júliusihoz képest, és 10 százalékkal meghaladta az előző év azonos hónapjának átlagárát. A nyerstej felvásárlása 2024 augusztusában az előző havi mennyiséget 2 százalékkal, a 2023. augusztusit 5 százalékkal haladta meg. A nyerstej kiviteli ára 198,82 forint/kilogramm volt 2024 augusztusában, az előző havihoz képest 11 százalékkal, az előző év azonos hónapjához viszonyítva 27 százalékkal nőtt. A kiviteli ár 19 százalékkal volt magasabb a termelői átlagárnál. Az AKI PÁIR adatai szerint a nyerstej kiszállítása 6 százalékkal bővült 2024 augusztusában az előző év azonos hónapjához viszonyítva.
Az AKI PÁIR adatai szerint 2024 augusztusában az előző hónaphoz képest a gyümölcsös joghurt (+4 százalék), a trappista sajt (+2 százalék), az 1,5 és a 2,8 százalék zsírtartalmú dobozos UHT-tej, az adagolt vaj és a tejföl (egyaránt +1 százalék) feldolgozói értékesítési ára nőtt. A KSH adatai szerint az adagolt vaj (+9 százalék), a 2,8 százalék zsírtartalmú dobozos UHT-tej (+4 százalék), a 12 százalék zsírtartalmú tejföl (+3 százalék), az 1,5 százalék zsírtartalmú pasztőrözött ESL-tej (+1 százalék) fogyasztói ára emelkedett, míg a trappista tömbsajt és a gyümölcsös joghurt (egyaránt –1 százalék), a 20 százalék zsírtartalmú tejföl (–2 százalék), a 2,8 százalék zsírtartalmú pasztőrözött ESL-tej (–3 százalék) fogyasztói ára mérséklődött ugyanebben az összehasonlításban.
További információk e témában az Agrárpiaci jelentések – Tej és tejtermékek című kiadványunkban olvashatók, mely innen érhető el: 9. szám.