Szolgáltatás bemutatása

A mezőgazdasági cash-flow kalkulátor az üzemszerkezeti adatokból (hektár, átlagos állatlétszám) kiszámolja az átlagos jövedelmezőséget és a várható cash-flow-t. A számításokhoz elsősorban a tesztüzemi rendszerből származó ágazati költség- és jövedelemadatokat használja fel. A hektárszámokat a területalapú támogatások igénylésénél szereplő hasznosítási kódok szerint kell megadni, az állatlétszámokat pedig a tesztüzemi rendszerben használt korcsoportok szerint.

A rendszer által kalkulált kimeneti értékek pontosíthatók az adott üzemről rendelkezésre álló információkkal. Ha a hitelt kérelmező jövedelmének bizonyos összetevőit megfelelő módon igazolni tudja (fizetett bérleti díjak, hozamok, felvásárlási árak, támogatási adatok stb.), akkor a számításnál az átlagértékek helyett a rendszer ezt veszi figyelembe, így a várható üzemi cash-flow értékek pontosabbá válnak.

A rendszer további funkciója, hogy a kérelmező életkora és a használt földterület minősége alapján egy tesztüzemi adatok alapján számított regresszió segítségével a kimeneti értékek tovább pontosíthatók.

A rendszer nem csak a kistermelők, de a nagy, részletes számviteli információkkal rendelkező vállalkozások pénzügyi tervének ellenőrzésére is használható. A kalkuláció segítségével a pénzügyi terv bizonytalan elemei is könnyen azonosíthatók, így a hitelkihelyezés kockázata ennél a termelői körnél is csökkenthető.

Szolgáltatás felelős