Az AKI munkatársai 2024. szeptember 11-én a Bajcshal Kft.-nél, Kisbajcson jártak. A Bajcshal Kft. – a cégcsoport másik tagjával, a V-95 Kft.-vel együtt – az ország egyik legnagyobb afrikaiharcsa-termelőjének számít. A vállalkozás átfolyóvizes intenzív halnevelő rendszerben az afrikai harcsa mellett hús- és kaviártermelési céllal különböző tokféléket állít elő. A társaság tevékenysége a teljes vertikumot lefedi, a megtermelt alapanyagokat saját üzemükben különböző konyhakész és közvetlenül fogyasztható haltermékekké, készételekké dolgozzák fel. A cég szortimentje igen széles, kínálatában megtalálhatók a friss tisztított halak, halszeletek és filék, a füstölt termékek, pástétomok, kaviárok, valamint az ecetes hal és halászlékészítmények. A cég termékei a nagyobb üzletláncok mellett az ország különböző pontjain üzemeltetett saját kiskereskedelmi egységekben is elérhetők.
A szakmai látogatás célja a MAHOP Plusz Halászati Adatgyűjtési Keretrendszerében (DCF) tervezett költség és jövedelem adatgyűjtésének megalapozásához az intenzív haltermelésben – elsősorban a termelés nagy részét képező afrikai harcsa esetében – alkalmazható módszerek megismerése volt. A Bajcshal Kft. ügyvezető igazgatója, Szilágyi Gábor segítségével betekintést nyerhettünk az intenzív haltermelés sajátosságaiba, a jövedelmezőség biztosítása érdekében a fontosabb termelési inputok (takarmány, víz, energia) felhasználásának kérdéseibe, a vállalkozás összetett tevékenységéből adódóan az egyes halfajok és termékek esetében az önköltség kimutatásának nehézségeibe. A szakmai program részeként a haltermelő telepet és a halfeldolgozó létesítményt is megtekintettük, valamint a cég kiváló termékeit is megkóstoltuk.