Leírás
Magyarország vetőmag-szaporító területe 2024-ben a Nemzeti Élelmiszerlánc-biztonsági Hivatal adatai szerint az összes szemlélt terület alapján 110,4 ezer hektárt ért el (zöldség- és virágmagok kivételével), az előző év azonos időszakához mérten 8,4 százalékkal lett kisebb. Ez a terület a hazai szántóterület 2,7 százalékát tette ki. A vetőmag-szaporító terület nagyságát alapul véve hazánk az európai rangsorban a hetedik helyet foglalta el 2024-ben, megelőzve ezzel Romániát. 2024-ben összesen 322,5 ezer tonna vetőmagot fémzároltak, amely 22,1 százalékos csökkenést mutatott az előző évhez képest. Az előállított mennyiség nagyobb mértékben esett vissza, mint a szaporítóterület nagyságának csökkenése. Az Agrárstatisztikai Információs Rendszerben (ASIR) rögzített adatokból számított egységáraknál az őszi gabonafélék esetében 2024-ben is a rozs képviselte a legnagyobb értéket. Ezt követte a durumbúza, a tönkölybúza, az őszi búza és az őszi árpa, míg a sor végén a tritikálé végzett. A tavaszi kalászosok között a következő sorrend alakult ki: első helyen a zab, a másodikon a tavaszi árpa állt, és a tavaszi búza lett az utolsó.
According to data from the National Food Chain Safety Office, Hungary’s seed production area reached 110.4 thousand hectares in 2024 (excluding vegetable and flower seeds) based on the total inspected area, which is 8.4 per cent less than in the same period of the previous year. This area accounted for 2.7 per cent of the country’s arable land. Based on the size of its seed production area, Hungary ranked seventh in Europe in 2024, ahead of Romania. In 2024, a total of 322.5 thousand tonnes of seed were sealed, representing a 22.1 per cent decrease compared to the previous year. The quantity produced declined to a greater extent than the decrease in the size of the propagation area. Based on the unit prices calculated from the data recorded in the Agricultural Statistics Information System (ASIS), rye represented the highest value among winter cereals in 2024 as well. This was followed by durum wheat, spelt, winter wheat, and winter barley, with triticale at the bottom of the list. Among spring cereals, the order was as follows: oats in first place, spring barley in second place, and spring wheat in last place.

EN
