Leírás

A VISIONARY az agrár- és élelmiszerrendszerek átalakulása terén kíván változást elérni azáltal, hogy feltárja, milyen tényezők állnak a jelenlegi fenntarthatatlan élelmiszerrendszerek útfüggőségeinek és „megkövesedéseinek” (lock-ins) hátterében, valamint megmutatja és javaslatot tesz arra, hogy hogyan lehet ezeket az akadályokat leküzdeni.

A projekt a mezőgazdaság fenntarthatóságának javítását fogja szolgálni úgy, hogy olyan gyakorlatokat vizsgál és támogat, amelyek környezetbarátabbak, gazdaságilag életképesebbek és szociokulturálisan megfelelőbbek a jelenleg domináns rendszereknél. A VISIONARY már meglévő kezdeményezésekre, gyakorlatokra és (szakpolitikai) beavatkozásokra összpontosít, amelyeket esettanulmányok formájában fog feldolgozni és bemutatni. Ennek megfelelően az esettanulmányok különböző összetettségű értékláncpéldákat, különböző környezetpolitikai gyakorlatokat fognak át. Olyan ígéretes beavatkozások vagy kezdeményezések kerülnek majd bemutatásra, amelyek a biológiai sokféleségre, az éghajlatra, a vízgazdálkodásra, a biogazdálkodásra és az élelmiszer-fogyasztási szokások megváltoztatására fókuszálnak.

Módszertani szempontból a VISIONARY alapvetően a kísérleti és viselkedési közgazdaságtan technikáit alkalmazza a megfelelő viselkedési beavatkozások (ösztönzés, oktatás, ösztönzők) azonosítására a gazdálkodók és a fogyasztók számára. Ugyanakkor ezeket módszereket egy rendszerszemléletű megközelítésbe ágyazza, amely eddig feltáratlan összefüggések megismerésével tud majd hozzájárulni a fenntarthatósági átmenetet leíró tudományos diskurzushoz.

A program koordinátora a Valenciai Műszaki Egyetem, a projektben Magyarország mellett, Lengyelország, Románia, Olaszország, Spanyolország, Dánia és az Egyesült Királyság kutatói vesznek részt.

Partnerek
CCAE COOPERATIVAS AGRO-ALIMENTARIAS DE ESPANA U DE COOP SOCIEDAD COOPERATIVA
ZALF LEIBNIZ-ZENTRUM FUER AGRARLANDSCHAFTSFORSCHUNG (ZALF) e.V.
HIGHCLERE CONSULTING SRL (HCC) SME
GNF GLOBAL NATURE FUND STIFTUNG
UCPH KOBENHAVNS UNIVERSITET
UNITN UNIVERSITA DEGLI STUDI DI TRENTO
CBS COPENHAGEN BUSINESS SCHOOL DK
UNIWARSAW UNIWERSYTET WARSZAWSKI
UPV UNIVERSITAT POLITECNICA DE VALENCIA
FiBL – Research Institute of Organic Agriculture
Projektadatok

Cím
Élelmiszerellátás fenntartható termelési és értékláncokon keresztül

Rövidítés
VISIONARY

Projekt azonosító
Grant Agreement (GA) N° 101060538

Tartam
2022. szeptember 1. – 2026. augusztus 31.

Kapcsolat