Leírás

A Soil-X-Change projekt célja a fenntartható talajerő-gazdálkodás és mezőgazdaság területén érintett gazdálkodók, piaci szereplők, politikai döntéshozók, EIP operatív csoportok és az érintett kezdeményezések összekapcsolása az innováció, tudáscsere, tudásátadás felgyorsítása érdekében. A Soil-X-Change 13 partner részvételével 9 tagországban osztja meg innovatív jó gyakorlatait a fenntartható talajerő-gazdálkodással kapcsolatban, mely tudásátadási hálózatot a 3 év során további nemzetközi jó gyakorlatok és érdekeltek bevonásával bővít. A projekt 5 magyar EIP operatív csoportra épít, és további 13 vesz részt a konzorciumi munkában Ausztriából, Szlovéniából, Szlovákiából, Lengyelországból, Spanyolországból, Bulgáriából és Németországból.

A projekt igazodva a jövő kihívásaihoz hozzájárul a KAP specifikus célkitűzésekhez, támogatja a zöld átállást, a hatékony inputanyag-felhasználást, és segíti a talajegészséget előmozdító jó gyakorlatatok elterjedését, ezáltal hozzájárul a gazdaságok rezilienciájához. A projekt módszertanát tekintve összegyűjti, harmonizálja, elemzi és integrálja a különböző EIP operatív csoportok által kifejlesztett eredményeket, majd műhelymunkákon, farmlátogatásokon, valamint különböző kommunikációs csatornákon továbbítja azokat a különféle célcsoportok számára.

A Soil-X-Change záró évére minden, a témában releváns operatív csoport tudása és innovatív eredményei megjelennek a nemzetközi környezetben, valamint a hálózaton belül több érintett számára bemutatásra kerülnek az EU országaiban.

Magyar oldalról az Innomine és az Agrárközgazdasági Intézet mellett részt vesz a témában releváns, több sikeres hazai EIP operatív csoport koordinátora, a Discovery Center is.

Partnerek
AMBIENTA INGENIERIA Y SERVICIOS AGRARIOS Y FORESTALES
NATIONAL AGRICULTURAL ADVISORY SERVICE
CENTRUM DORADZTWA ROLNICZEGO W BRWINOWIE
INNOMINE DIGITAL INNOVATION HUB NONPROFIT
UNIVERSITAET FUER BODENKULTUR WIEN
LEIBNIZ-INSTITUT FUR AGRARTECHNIK UND BIOOKONOMIE EV
KMETIJSKO GOZDARSKA ZBORNICA SLOVENIJE KMETIJSKO GOZDARSKI ZAVOD MURSKA SOBOTA
BIOECONOMY CLUSTER
DISCOVERY CENTER NONPROFIT KFT
UNIVERSITA DEGLI STUDI DI SASSARI
GEBO KONSULTING
Projektadatok

Cím

Határokon átnyúló tudáscsere és együttműködés előmozdítása a fenntartható talaj- és mezőgazdaság területén

Rövidítés
Soil-X-Change

Projekt azonosító
Grant agreement ID: 101133914

Tartam
2024. január 1. – 2026. december 31.

Kapcsolat