Leírás

Az AKI 2023. november 1-től konzorciumi tagként vesz részt a Nenuphar projekt megvalósításában. A Nenuphar projekt célja olyan új szabályozási modellek kidolgozása, amik elősegítik a tápanyag szennyezés mérséklését. A tápanyagok, különösen a nitrogén és a foszfor felesleg, uniós szinten is az egyik fő szennyezési forrás, ugyanakkor jelentős kihasználatlan lehetőség rejlik a nitrogén és foszfor visszanyerésében és újrafelhasználásában. A projektben olyan, új irányítási és értéklánc-megoldások kidolgozására kerül sor, amelyek három nagy tápanyagterhelésű hulladékárammal foglalkoznak: trágya, szennyvíziszap és tejipari szennyvíz. A NENUPHAR projekt négy fő területen szeretne innovációt elérni:

  • Olyan módszertan kidolgozása, a műtrágya talajra történő kijuttatásából származó nitrogén/foszfor kibocsátás becslésére, amely lehetővé teszi a tápanyagszennyezés hatékonyabb ellenőrzését, nyomon követését.
  • Hálózatirányítási megközelítésen alapuló, új irányítási modellek kialakítása.
  • Innovatív gazdasági és pénzügyi ösztönzők kidolgozása.
  • A trágya, az iszap és a tejipari szennyvizek kezelését lehetővé tevő új technológiák fejlesztése, tesztelése a tápanyagterhelések visszanyerése érdekében.

Az új módszereket, megközelítéseket három különböző regionális klaszterben tesztelik, amelyek mindegyike az egyes hulladékáramokra összpontosít, demonstrálva a szennyezés kisebb környezeti hatását. A projekt célja továbbá új, körkörös értékláncok létrehozása és a különböző érdekelt felek közötti együttműködés elősegítése. Az AKI elsősorban az új szabályozási háttér kialakitásában és Work Package vezetőként (WP6) kapacitásépítési feladatok megvalósításában vesz részt.

Partnerek
NENUPHAR
Projektadatok

Cím
Új szabályozási módszerek kidolgozása a tápanyagszennyezés csökkentésének kezelésére és a tápanyagok visszanyerésére

Rövidítés
NENUPHAR

Projekt azonosító
Grant Agreement n° 101082169

Tartam
2023. november 1. – 2027. április 30.

Kapcsolat