Leírás

Európa mezőgazdasági területei fontos és értékes élelmiszer-, rostanyag- és biomasszajavakkal látják el az emberiséget, melyek ugyanakkor számos alapvető fontosságú környezeti és éghajlati javakat és szolgáltatásokat is nyújtanak. Ennek érdekében az EU tagállamai agrár-környezetvédelmi programokat és környezetvédelmi technológiai beruházásokat támogatnak, illetve a magánszereplők környezetvédelmi tanúsítási és címkézési rendszereket hoznak létre ezen szolgáltatások védelme és megkülönböztetése céljából. Ugyanakkor sok kezdeményezés nem költséghatékony a környezeti és az éghajlati szolgáltatások javításában, sok esetben torzulhatnak az elosztási hatások, növelve a gazdálkodók kockázatát, vagy túlzott tranzakciós költségeket vonhatnak maguk után.

Az EFFECT projekt célja elméletileg jól megalapozott és a gyakorlatban könnyen alkalmazható új szerződéses megoldások kidolgozása. Ez lehetővé teszi a gazdálkodók számára, hogy a mezőgazdasági termelés során szélesebb körű környezeti és éghajlati közjavakat és szolgáltatásokat biztosítsanak az egész társadalom javára. Az EFFECT projekt ennek megvalósítására transzdiszciplináris megközelítésben vizsgálja a múltbeli jó gyakorlatok és kudarcok tanulságait, valamint szerződéses megoldások új formáit dolgozza ki és teszteli. A projekt megvalósításában együttesen alkalmazzuk a mezőgazdaság- és a környezettudományi ismereteket a jog, a politológia és a gazdaságtan elméleti és empirikus ismereteivel. Továbbá arra törekszünk, hogy egyesítsük a kutatók, a számos területen tapasztalatokat szerzett gyakorlati partnerek és más érdekelt felek erőfeszítéseit annak biztosítására, hogy a korábbi kezdeményezésekből levont tanulságokat és az újonnan kialakított szerződéses keretek tesztelését a gyakorlatban is érvényesítsük. A konzorcium tagjainak széles körű tapasztalataira alapozva törekszünk a közösen kidolgozott agrárkörnyezeti szerződéses megoldások alkalmazására a projekt befejezéséig. Ezenkívül, a projekt hosszú távú hatásának biztosítása érdekében, az EFFECT projekt transzeurópai innovációs folyamatot kezdeményez, támogatja a döntéshozó testületek kapacitásfejlesztését és kidolgoz egy szakpolitikai értékelési keretet is.

Partnerek
Eesti Kutseliste Mesinike Ühing
Tartu Ülikool
Landbrug & Fødevarer F.m.b.A
Newcastle University
Københavns Universitet
Centre de Ciència i Tecnologia Forestal de Catalunya
University of Glasgow
Christian-Albrechts-Universität zu Kiel
European Forest Institute
Universitatea „Ștefan cel Mare” din Suceava
Departament d’Agricultura, Ramaderia, Pesca i Alimentació
Nemzeti Agrárgazdasági Kamara
Fondazione iCons
Wageningen University
Landesamt für Landwirtschaft, Umwelt und ländliche Räume des Landes Schleswig-Holstein
Fundatia ADEPT Transilvania
Noardlike Fryske Wâlden
Technische Universität München
Projektadatok

Cím
Környezeti közjavak hatásos szerződéses megoldásokkal a gazdálkodásban

Rövidítés
EFFECT

Projekt azonosító
Grant Agreement (GA) N°817903

Tartam
2019. május 1. – 2023. október 31.

Kapcsolat
EU Flag

This project has received funding from the European Union’s Horizon 2020 research and Innovation programme under grant agreement N°817903.