Leírás

A CLEVERFOOD projekt elősegíti az európai polgárok, köztük a gyermekek és fiatalok, a mezőgazdasági termelők, a vállalkozók, a befektetők, a kutatók, az oktatással foglalkozók és a politikai döntéshozók társadalmi szintű mozgósítását az európai élelmiszerrendszer átalakítása érdekében, összhangban az EU Élelmiszer-politikai Keretrendszer 2030-ban, „A termőföldtől az asztalig” stratégiában és az „Irány az 55%!” javaslatcsomagban megfogalmazott célkitűzésekkel.

A témához kapcsolódó projektek, partnerségek és hálózatok célzott támogatásával, a többszereplős és nyilvános páneurópai Élelmiszer 2030 bevonási mechanizmus megvalósításával, valamint az együttműködő szakpolitikai laboratóriumok és élő laboratóriumok (szakmai-kísérleti műhelyek) többszintű struktúrájának működtetésével a CLEVERFOOD előkészíti az utat egy regeneratívabb, rugalmasabb és növényalapú élelmiszerrendszer kialakításához.

A szakpolitikai laboratóriumokban az átalakuló, többszintű élelmezési rendszer irányításának modelljeit, valamint az élelmiszer-politikák és jogszabályok módosítására irányuló stratégiákat dolgozzák ki inkluzív, több érdekelt fél részvételével zajló párbeszédek szervezésével és az összes kormányzati szint politikai döntéshozóinak összehozásával.

Az élő laboratóriumok azáltal, hogy közösen dolgoznak ki stratégiákat az akadályok leküzdésére és a fenntartható élelmiszer-értékláncok kiépítésére, a befektetők mozgósítására, és az új technológiák elterjedésének előmozdítására, felgyorsítják a fenntartható élelmezési rendszer átalakulását támogató társadalmi és technológiai innovációkat.

A projekt bővíti a gyermekek és fiatalok ismereteit az élelmezési rendszerrel kapcsolatos oktatási tevékenységek támogatásával, valamint létrehoz egy hálózatot a felsőoktatás tartalmi átalakítására.

Az AKI az élelmiszerrendszert átalakító, többszintű kormányzási modellek kidolgozását és végrehajtásának támogatását, valamint a a társadalmi és technológiai innováció felgyorsítását célzó munkacsomagokban (WP2, WP3) vesz részt közreműködő partnerként.

Partnerek
BEINFLUENCE
STICHTING VU
ASSOCIATION EUROPEENNE DES EXPOSITIONS SCIENTIFIQUES TECHNIQUES ET INDUSTRIELLES (ECSITE)
DANSK VEGETARISK FORENING
FONDAZIONE ICONS
WRI EUROPE STICHTING
CIENCIA VIVA-AGENCIA NACIONAL PARA A CULTURA CIENTIFICA E TECNOLOGICA
FONDAZIONE SLOW FOOD E.T.S.
OKOLOGIAI MEZOGAZDASAGI KUTATOINTEZET KOZHASZNU NONPROFIT KFT – ÖMKI
Ministerstwo Rolnictwa i Rozwoju Wsi
Wageningen University
SEGES INNOVATION PS
SUSMETRO EU BV
FUNDACIO PRIVADA INSTITUT DE RECERCA DE LA SIDA-CAIXA
ZORGONDERZOEK NEDERLAND ZON
University of Copenhagen
EUROPEAN FOOD INFORMATION COUNCIL
COMUNE DI MILANO
TAENKETANKEN FREJ
EUROCITIES ASBL
EIT food
ELLINOGERMANIKI AGOGI SCHOLI PANAGEA SAVVA AE
Projektadatok

Cím
Szakmai műhelyek együttműködése az élelmiszerrendszer radikális átalakításában való széleskörű részvétel elősegítésére

Rövidítés
CLEVERFOOD

Projekt azonosító
Grant Agreement (GA): Grant agreement ID: 101086320

Tartam
2023.01.01. – 2026.12.31.

Kapcsolat