Egységes agrárstatisztikai információs rendszer készül

2012. 12. 17.

Budapest, 2012. december 17. – Web alapú, egységes agrárstatisztikai információs rendszer fejlesztését indítja el az Agrárgazdasági Kutató Intézet (AKI). A projekt célja, hogy a jelenleg papíron történő adatgyűjtést egy korszerű, interneten elérhető rendszer váltsa fel, amely összehangoltan működik a Piaci Árinformációs Rendszerrel (PÁIR), valamint a vágóhídi minősítési adatok nyilvántartásának és feldolgozásának informatikai rendszerével (OVMR). Az új rendszer megkönnyíti az ágazati szereplők, az agrárirányítás és az agrárkutatás munkáját a feldolgozott információk széleskörű elérhetősége biztosításával. A projekt az Európai Unió 497,6 millió forintos támogatásával, a Nemzeti Agrárszaktanácsadási, Képzési és Vidékfejlesztési Intézet (NAKVI) és a Nemzeti Élelmiszerlánc-biztonsági Hivatal (NÉBIH) együttműködésével valósul meg.

 

Az Agrárstatisztikai Információs Rendszer (ASIR) statisztikai adatgyűjtési feladatokat lát el az Országos Statisztikai Adatgyűjtési Program keretében. Ez az adatgyűjtés részben EU-s előírások alapján kötelezően végrehajtandó, részben az állami intézményrendszeri és a szakmai, kutatói igények kielégítését szolgálja. A jelenleg használt agrárstatisztikai rendszer technikailag elavult, a papír alapú kérdőívek kiküldése postai úton történik és az adatlapok is postai úton vagy faxon kerülnek fogadásra.

A PÁIR tevékenységének célja az uniós piacszabályozással kapcsolatos kötelező árszolgáltatás ellátása az Európai Bizottság felé, illetve a belföldi szakmai és piaci szervezetek objektív és naprakész tájékoztatása. A hús termékpálya részét képezi a PÁIR-nak: az AKI felelős az uniós árjelentésekért, amely a NÉBIH által felügyelt vágóhídi sertés, szarvasmarha, juh vágott féltestek SEUROP minősítésén alapul. Létfontosságú tehát a két szervezet szoros együttműködése, ami magában foglalja az informatikai rendszerek közötti kapcsolat megteremtését is.

 

Korszerűbb, gyorsabb, hozzáférhetőbb

 

A most induló projekt célja, hogy megkönnyítse az ágazati szereplők, az agrárirányítás és az agrárkutatás munkáját a feldolgozott információk széleskörű hozzáférésének biztosításával, a különböző felhasználói csoportok (termelők, feldolgozók, szakmai szervezetek, irányító szervek) döntéshozatali mechanizmusának megalapozásával és elősegítésével. A fejlesztés a szarvasmarha vágóhidak számára egyszerűbbé teszi az Európai Bizottság által előírt tartalmú árinformációk előállítását.

 

A fejlesztések eredményeképpen csökkennek az adatszolgáltatók terhei, javul és felgyorsul a rendszerek közti adatáramlás, többletinformáció csatolható vissza az adatszolgáltatók, a szakmai szervezetek, valamint az állampolgárok számára a NAKVI által üzemeltetett GAZDANet portálon keresztül. A tervezett fejlesztés növeli a mezőgazdasági termelők informáltságát, növekszik a jelenleg meglevő állami információs rendszerek és adatbázisok közhasznúsága, végső soron az információ kihasználtsága a hazai mezőgazdasági termelők körében.

 

A projekt támogatási szerződése december első hetében került aláírásra, az egységes rendszer legkésőbb 2013. december 31-re készül el.

 

 

 

---- vége ----

További információ:

Mihók Zsolt

AKI

mihok.zsolt@aki.gov.hu

476-3064

 

A projektről:

 

Web alapú agrárstatisztikai információs rendszer kialakítása és összeköttetése

Projektazonosító:
EKOP-1.2.17/A-2012-2012-0001


Projekt időtartama:
2012.10.01. – 2013.12.31.

 

Kedvezményezett szervezetek:

Agrárgazdasági Kutató Intézet www.aki.gov.hu

Nemzeti Agrárszaktanácsadási, Képzési és Vidékfejlesztési Intézet www.nakvi.hu

Nemzeti Élelmiszerlánc-biztonsági Hivatal www.nebih.gov.hu

Az Európai Unió és a Magyar Állam által nyújtott támogatás összege:

497 689 045 Ft

Közreműködő szervezet:
MAG Zrt.

1139 Budapest, Váci út 83.

www.magzrt.hu

 

Irányító Hatóság:
Nemzeti Fejlesztési Ügynökség
www.nfu.hu


Sajtóközlemény _ASIR_20121217_pdf.pdf (/publikaciok/dokumentum/f:20255/Sajtóközlemény+_ASIR_20121217_pdf.pdf) »