Darvasné Ördög Edit, Felkai Beáta Olga, Szabó Dorottya and Székelyhidi Katalin (2014): European Union and national food quality systems and trademarks in Hungary. Agrárgazdasági Könyvek Agrárgazdasági Kutató Intézet, Budapest. 161 p. ISBN 978-9-634915-90-4

Az élelmiszeriparban használt különböző minőségrendszerek száma tovább növekszik, egyre szélesebb és szigorúbb követelményeknek való megfelelést kényszerítve az előállítókra. Az egységesítési törekvés, mely szerint egy tanúsítvány elegendő lehetne a világ bármely országában a piacra jutáshoz, így a vállalatok terheit csökkenthetné, az érdekellentétek miatt nem valósult meg. Az alkalmazott rendszerek számának növelésével az adott élelmiszeripari vállalatnál minőségjavulás már nem jár együtt, viszont...

Domán Csaba, Lámfalusi Ibolya, Péter Krisztina, Tanító Dezső and Tóth Kristóf (2014): The use of financial instruments for financing agri-food industry. Agrárgazdasági Könyvek Agrárgazdasági Kutató Intézet, Budapest. 163 p. ISBN 978-9-634915-92-8

In the research “The use of financial instruments for financing agri-food industry in the food industry” the authors examined that financial instruments in which segments of agriculture, fisheries and food industry and in what form can help the operation of producers. The gap analyses that aimed to investigate the necessity of financial instruments showed that in agriculture the small and medium size enterprises (SM E’s) and individual farmers, in the food industry also the SM E’s, and in the fishery...

Ehretné Berczi Ildikó, Isépy Anett, Németh Szilvia and Varga Viktória (2014): An analysis of greenhouse tomato production in Hungary. ISSN 2061-8204 Agrárgazdasági Könyvek Agrárgazdasági Kutató Intézet, Budapest. 98 p. ISBN 978-963-491-589-8

The book provides an overview of situation of tomato greenhouse sector, in the case of problems, risks, employment, costs and income ratio. It also shows the trade of fresh tomato. Out of 450 hectares of greenhouse tomato area, only 100–120 hectares are using high technology greenhouses. Greenhouse investments are extremely costly, therefore they can only be built from subsidies. The starting capital is 30 per cent of total investment, which is difficult to raise. Tomato production costs depend on...

Juhász Anikó and Szabó Dorottya (2013): The characteristics of markets from the consumers’ and the producers’ point of view. Agrárgazdasági Könyvek Agrárgazdasági Kutató Intézet, Budapest. 142 p. ISBN 978-9-634915-84-3

Napjainkban a közvetlen értékesítési csatornák szerepe felértékelődött, ezért választottuk vizsgálatunk céljává ennek az eladási csatornának a vizsgálatát. Figyelemreméltó, hogy bár a piac, mint értékesítési csatorna részaránya a napi fogyasztási cikkek magyarországi háztartási fogyasztásából csupán 5 százalék, ezt az arányt 2000 óta folyamatosan tartani tudta. A kutatásunk során termelői és fogyasztói megkérdezéseket végeztünk online és papíralapú kérdőívek segítségével, hogy megismerjük a piaccal...

Györe Dániel, Jankuné Kürthy Gyöngyi and Stauder Márta (2013): The productivity and profitability of the food sale sector in Hungary. Agrárgazdasági Könyvek Agrárgazdasági Kutató Intézet, Budapest. 148 p. ISBN 978-9-634915-82-9

Kutatásunkban az élelmiszerkereskedelem termelékenységét és jövedelmezőségét vizsgáljuk klasszikus pénzügyi elemzési módszerekkel. Ehhez a NAV társas vállalkozások adóbevallásain alapuló adatbázisát dolgoztuk fel a 2005–2010. évi időszakban. Az elemzés során külön-külön vizsgáltuk a nagy- és kiskereskedelmet, az egyes szakágazatokat, méret szerinti bontásban a vállalatcsoportokat, a kiskereskedelem esetében pedig az egyes bolttípusokat is. A fő pénzügyi adatok áttekintésén, pénzügyi mutatók számításán...

Aliczki Katalin, Garay Róbert, Mándi-Nagy Dániel, Nagy László, Varga Edina and Vőneki Éva (2013): The current status and the short- and mid-term outlook of the major agricultural production sectors in Hungary. Agrárgazdasági Tanulmányok Agrárgazdasági Kutató Intézet, Budapest. 172 p. ISBN 978-9-634915-85-0

A tanulmányban a magyar mezőgazdaság főbb ágazatai 2008-2012 közötti helyzetének alakulását értékeltük. Bemutattuk továbbá az agrártermékek világpiacait elemző, mérvadó nemzetközi szervezetek és intézmények (OECD és FAO, Európai Bizottság és USDA) által előrevetített tendenciákat, amelyek hatással lehetnek Magyarország mezőgazdasági termékeinek piaci lehetőségeire a következő öt-tízéves időszakban. Tekintettel arra, hogy a nemzetközi szervezetek és intézmények eredményeit többször is felülírta a...

Felkai Beáta Olga, Lámfalusi Ibolya, Péter Krisztina, Tanító Dezső, Tóth Kristóf and Varga Tibor (2013): The effects of changing the value added tax on agricultural and food products in Hungary. ISSN 2061-8204 Agrárgazdasági Könyvek Agrárgazdasági Kutató Intézet, Budapest. 110 p. ISBN ISBN 978-963-491-583-6

According to agricultural associations, fair market players and professional assessments the black market has increased greatly in the Hungarian agri-food sector, causing huge moral and financial losses for the honest players in the economy and for the state budget. The dominant opinion is that one of the main drivers of the spread of the black market in the sector is the high rates of value added tax (VAT) applied to agri-food products, which damage the competitive position of the sector and destroy...