Domán Csaba, Gaál Márta, Illés Ivett, Keményné Horváth Zsuzsanna, Kiss Andrea, Péter Krisztina, Sulyok Dénes and Takácsné György Katalin (2017): Comparative study of precision arable crop production. Agrárgazdasági Könyvek Agrárgazdasági Kutató Intézet, Budapest. 170 p. ISBN 978-963-491-601-7

The use of precision technology among arable crop farms is still less widespread in Hungary but increase of the number of producers using the technology has been accelerated in the last two-three years. In the study entitled „Comparative study of precision arable crop production” the incidence of precision and no tillage farming in Hungary and the level of used technology was examined among arable crop farms of the Hungarian Farm Accountancy Data Network system by a questionnaire survey and in-depth...

Darvasné Ördög Edit, Dudás Gyula, Ehretné Berczi Ildikó, Felkai Beáta Olga, Fogarasi József, Garay Róbert, Jankuné Kürthy Gyöngyi, Kálmán Ákos, Lámfalusi Ibolya, Nagy László, Radóczné Kocsis Terézia, Rácz Katalin, Székelyhidi Katalin, Tikász Ildikó Edit, Varga Edina, Varga Eszter, Vásáry Viktória, Vőneki Éva and Wagner Hartmut (2016): Analysis of the operation and success of the Austrian food economy. Agrárgazdasági Tanulmányok Agrárgazdasági Kutató Intézet, Budapest. 133 p. ISBN 978 963 491 597 3

The study explores the reasons for the success of the Austrian food economy. Our starting point was that an economy is successful if the stakeholders in the sector realise acceptable levels of profit. The research investigated how macroeconomic, environmental, social and administrative factors support the profitability of the sector. As a first step the effectiveness and profitability of agriculture and food processing in Austria and Hungary were compared, then the domestic consumption and external...

Bene Andrea, Domán Csaba, Felkai Beáta Olga and Lámfalusi Ibolya (2016): The financial situation of the of food industry. Agrárgazdasági Tanulmányok Agrárgazdasági Kutató Intézet, Budapest. 66 p. ISBN 978-936-491-598-0

This publication investigates the financial situation of the food industry using balance sheet and income statement data of companies belonging to the sector. In addition to reviewing the sectoral level the analysis also covers the main sub-branches and branches as well as the various size categories of companies. A rather negative picture emerged from our research regarding the financial situation of food processing. The period 2003-2013 can be characterised by disinvestment, indebtedness, loss...

Bene Andrea, Darvasné Ördög Edit, Dudás Gyula, Felkai Beáta Olga, Garay Róbert, Györe Dániel, Kürthy Gyöngyi, Radóczné Kocsis Terézia and Székelyhidi Katalin (2016): The current situation and the future of the Hungarian food industry. Agrárgazdasági Tanulmányok Agrárgazdasági Kutató Intézet, Budapest. 0 p. ISBN 978-963-491-599-7

The revenues of the Hungarian food industry increased almost by HUF 1000 billion between 2003 and 2013 at current prices, but at base prices they declined by HUF 360 billion, mainly as the result of the decrease in domestic sales (HUF -631 billion). The cause of this decrease is the low purchasing power of domestic consumers which is clearly demonstrated by the covariance of the real income per capita and the sales of fast moving consumer goods. Hungarian purchasing power is low by international...

Bene Enikő, Biró Szabolcs, Csörnyei Zoltán, Hamza Eszter, Miskó Krisztina, Rácz Katalin and Varga Eszter (2015): Cooperation in agriculture and rural development in Hungary. Agrárgazdasági Könyvek Agrárgazdasági Kutató Intézet, Budapest. 145 p. ISBN ISBN 978-963-491-595-9

The publication explores the situation, role, economic performance and development opportunities of cooperation in agriculture and rural development in Hungary. In a market economy, cooperation skills are among the most important tools of competitiveness of economic actors. Regarding cooperation trends in Hungary, similarly to the international situation, signs of concentration, accompanied by an integration of the product line, can be detected. According to the findings of this research, horizontal...

Biró Szabolcs, Fieldsend Andrew F., Miskó Krisztina, Molnár András, Rácz Katalin, Székely Erika and Varga Eszter (2014): Innovation in Hungarian agriculture and rural development. Agrárgazdasági Könyvek Agrárgazdasági Kutató Intézet, Budapest. 134 p. ISBN 978-9-634915-86-7

A kiadvány az innováció hazai alkalmazásának agrár- és vidékfejlesztési lehetőségeit tárja fel. Magyarország gazdasági növekedése szempontjából az innováció stratégiai terület. A tudásalapú, innovációra építő, versenyképes és sikeres gazdaság megteremtése különösen vidéki térségeink fejlődése szempontjából létfontosságú. A globális trendeket tekintve napjainkban az innovációt a technológiai fejlesztések mellett az innovációs kockázatokat mérséklő, jól szervezett innovációs rendszerek és hálózati...

Aliczki Katalin (2014): Development of the hungarian turkey sector in the last decade. Agrárgazdasági Tanulmányok Agrárgazdasági Kutató Intézet, Budapest. 64 p. ISBN

A pulykahús-termékpályán az alapanyagtermelés jövedelmezősége jelentősen visszaesett az elmúlt közel egy évtizedben. A felvásárlási árak ugyan emelkedtek, ez azonban nem ellensúlyozta a termelési költségek energia- és takarmányárak megugrásából adódó növekedését. Míg a 2006–2013 közötti időszakban a takarmányok ára megkétszereződött, a felvásárlási árak csupán 30 százalékkal nőttek. Mindezek ellenére megállapítható, hogy azon kevés vállalkozás, amely az utóbbi években technikai és technológiai fejlesztést...