Vadkerti-Tóth Nikolett (2019-08-21): Agrárpiaci Jelentések, Baromfi (XIX. / 16.) ISSN 1418 2130

A brit környezetvédelmi, élelmezésügyi és vidékfejlesztési minisztérium (DEFRA) adatai szerint az Egyesült Királyságban a bejegyzett tojáscsomagoló üzemek adatai alapján a tojástermelés 3 százalékkal emelkedett 2019 második negyedévében 2018 azonos időszakához képest. Az Európai Bizottság adatai alapján az unióban az étkezési tojás csomagolóhelyi ára 123,1 euró/100 kilogramm volt 2019 első harminckét hetében, ez 10 százalékkal alacsonyabb az előző év azonos időszakának átlagáránál. A NAIK AKI...

Egri Edit (2019-08-21): Agrárpiaci Jelentések ÉLŐÁLLAT ÉS HÚS (XXII. / 16.) ISSN 1418 2130

Az Amerikai Egyesült Államok agrárminisztériumának (USDA) adatai szerint az Egyesült Államokban a bika ára nem változott, 4 dollár (USD)/kilogramm hasított hideg súly volt 2019 júliusában és egy évvel korábban is. Brazíliában a szarvasmarha ára brazil reálban kifejezve 8 százalékkal emelkedett 2019 júliusában az előző év azonos hónapjának átlagárához képest. Argentínában a szarvasmarha ára argentin pezóban kifejezve 52 százalékkal nőtt ugyanekkor. Az Európai Unióban a fiatal bika „R3” kereskedelmi...

Ecsediné Wanek Zsuzsanna, Isépy Anett, Losonczi Tünde and Szente-Orbán Csaba (2019-08-14): Agrárpiaci Jelentések ZÖLDSÉG, GYÜMÖLCS ÉS BOR (XXIII. / 16.) ISSN 1418 2130

A Budapesti Nagybani Piacon a 32. héten a gömbparadicsomot 490 forint/kilogramm áron kínálták. A felhozatal bővülésével a 32. hétre 169 forintra csökkent a vöröshagyma ára. A belföldi málna 2500 forint/kilogramm termelői átlagáron a 23. héten jelent meg a kínálatban. A málna termelői ára a 32. hétre 1475 forint/kilogrammra csökkent.

Ecsediné Wanek Zsuzsanna and Pásztor Zsuzsa (2019-08-13): Agrárpiaci Jelentések GABONA ÉS IPARI NÖVÉNYEK (XXII. / 16.) ISSN 1418 2130

Az Amerikai Egyesült Államok agrárminisztériumának (USDA) augusztusi előrevetítése szerint az egy évvel korábbinál 5 százalékkal több, 768 millió tonna búzát takaríthatnak be a világon a 2019/2020. gazdasági évben. Magyarországon az Agrárminisztérium (AM) tájékoztatása szerint 982,7 ezer hektárról 8 millió tonna kukorica kerülhet a tárolókba az idén. Az Oil World szakértői a legfrissebb, júliusi prognózisukban a világ szójababtermelését 350 millió tonnára jelzik a 2019/2020. gazdasági évre. A Tallage...

Hyland John, Crehan Patrick, Colantuono Fedele and Macken-Walsh Áine (2019-08-13): The Significance of Short Food Supply Chains: Trends and Bottlenecks from the SKIN Thematic Network

Short Food Supply Chains (SFSCs) are central to the alternative food movement discourse. SFSCs are based upon the interrelations among actors who are directly involved in the production, processing, distribution, and consumption of food products. They depend upon actors mobilising resources of various kinds: skills; knowledge; labour; capital; buildings etc. External factors such as policies and regulations can also encourage the creation of these shorter chains. The development of SFSCs can still...

Stanco Marcello, Lerro Marco, Marotta Giuseppe and Nazzaro Concetta (2019-08-13): Consumers’ and farmers’ characteristics in short food supply chains: an exploratory analysis

A “farmers’ market” identifies a common area where farmers meet periodically to sell food products which do not need to be processed before consumption. Farmers’ markets have recently experienced steady growth mainly due to increasing demand for traditional foods and rising consumers’ interest towards locally produced food products. It is also the case that they provide transparency along the supply chain and decrease information asymmetries. This study attempts to define the farmers and consumers...

Delicato Claudia, Collison Martin, Myronyuk Iryna, Symochko Tayisiya and Boyko Nadiya (2019-08-13): Is Local Better? Consumer Value in Food Purchasing and the Role of Short Food Supply Chains

This paper investigates the current research on how consumers select the foods they buy and how they define ‘quality’. Consumer decisions are complex and whilst a few consumers prioritise local above all other factors when selecting food, for most local is simply one of multiple factors which influence the food choices they make. Short Food Chains are not necessarily local but are based on supply chains with fewer steps in the chain from producer to consumer. Short Food Chains ensure that more of...

Giacomarra Marcella, Tulone Antonio, Crescimanno Maria and Galati Antonino (2019-08-13): Electric mobility in the Sicilian short food supply chain

This paper is the first study to explore the intention of entrepreneurs operating in the Short Food Supply Chain to adopt electric mobility inside their business. For this purpose, a case study approach was chosen, employing a questionnaire based on the Theory of Planned Behaviour and the New Ecological Paradigm to investigate the determinants affecting this intentional behaviour. The empirical analysis has been carried out in the city of Palermo (Italy), involving 42 entrepreneurs who participate...