Garay Róbert, Molnár Zsuzsa and Radóczné Kocsis Terézia (2018-09-19): The end of the European Union sugar quota regime: impacts, con-sequences and opportunities. Agrárgazdasági Tanulmányok Agrárgazdasági Kutató Intézet, Budapest. 72 p. ISBN 978-963-491-604-8

The European Union’s (EU) sugar and isoglucose production quota regime ended on 1 October 2017. Therefore, the Hungarian Research Institute of Agricultural Economics conducted a study on the opportunities and risks associated with capacity development in Hungary, which is now possible. The impacts of the elimination of the quota regime greatly depend on the world market price, which is influenced not only by supply and demand functions, but also by other external circumstances such as oil prices...

Bene Andrea, Domán Csaba, Felkai Beáta Olga and Lámfalusi Ibolya (2016): The financial situation of the of food industry. Agrárgazdasági Tanulmányok Agrárgazdasági Kutató Intézet, Budapest. 66 p. ISBN 978-936-491-598-0

This publication investigates the financial situation of the food industry using balance sheet and income statement data of companies belonging to the sector. In addition to reviewing the sectoral level the analysis also covers the main sub-branches and branches as well as the various size categories of companies. A rather negative picture emerged from our research regarding the financial situation of food processing. The period 2003-2013 can be characterised by disinvestment, indebtedness, loss...

Darvasné Ördög Edit, Dudás Gyula, Ehretné Berczi Ildikó, Felkai Beáta Olga, Fogarasi József, Garay Róbert, Jankuné Kürthy Gyöngyi, Kálmán Ákos, Lámfalusi Ibolya, Nagy László, Radóczné Kocsis Terézia, Rácz Katalin, Székelyhidi Katalin, Tikász Ildikó Edit, Varga Edina, Varga Eszter, Vásáry Viktória, Vőneki Éva and Wagner Hartmut (2016): Analysis of the operation and success of the Austrian food economy. Agrárgazdasági Tanulmányok Agrárgazdasági Kutató Intézet, Budapest. 133 p. ISBN 978 963 491 597 3

The study explores the reasons for the success of the Austrian food economy. Our starting point was that an economy is successful if the stakeholders in the sector realise acceptable levels of profit. The research investigated how macroeconomic, environmental, social and administrative factors support the profitability of the sector. As a first step the effectiveness and profitability of agriculture and food processing in Austria and Hungary were compared, then the domestic consumption and external...

Bene Andrea, Darvasné Ördög Edit, Dudás Gyula, Felkai Beáta Olga, Garay Róbert, Györe Dániel, Kürthy Gyöngyi, Radóczné Kocsis Terézia and Székelyhidi Katalin (2016): The current situation and the future of the Hungarian food industry. Agrárgazdasági Tanulmányok Agrárgazdasági Kutató Intézet, Budapest. 0 p. ISBN 978-963-491-599-7

The revenues of the Hungarian food industry increased almost by HUF 1000 billion between 2003 and 2013 at current prices, but at base prices they declined by HUF 360 billion, mainly as the result of the decrease in domestic sales (HUF -631 billion). The cause of this decrease is the low purchasing power of domestic consumers which is clearly demonstrated by the covariance of the real income per capita and the sales of fast moving consumer goods. Hungarian purchasing power is low by international...

Aliczki Katalin (2014): Development of the hungarian turkey sector in the last decade. Agrárgazdasági Tanulmányok Agrárgazdasági Kutató Intézet, Budapest. 64 p. ISBN

A pulykahús-termékpályán az alapanyagtermelés jövedelmezősége jelentősen visszaesett az elmúlt közel egy évtizedben. A felvásárlási árak ugyan emelkedtek, ez azonban nem ellensúlyozta a termelési költségek energia- és takarmányárak megugrásából adódó növekedését. Míg a 2006–2013 közötti időszakban a takarmányok ára megkétszereződött, a felvásárlási árak csupán 30 százalékkal nőttek. Mindezek ellenére megállapítható, hogy azon kevés vállalkozás, amely az utóbbi években technikai és technológiai fejlesztést...

Aliczki Katalin, Garay Róbert, Mándi-Nagy Dániel, Nagy László, Varga Edina and Vőneki Éva (2013): The current status and the short- and mid-term outlook of the major agricultural production sectors in Hungary. Agrárgazdasági Tanulmányok Agrárgazdasági Kutató Intézet, Budapest. 172 p. ISBN 978-9-634915-85-0

A tanulmányban a magyar mezőgazdaság főbb ágazatai 2008-2012 közötti helyzetének alakulását értékeltük. Bemutattuk továbbá az agrártermékek világpiacait elemző, mérvadó nemzetközi szervezetek és intézmények (OECD és FAO, Európai Bizottság és USDA) által előrevetített tendenciákat, amelyek hatással lehetnek Magyarország mezőgazdasági termékeinek piaci lehetőségeire a következő öt-tízéves időszakban. Tekintettel arra, hogy a nemzetközi szervezetek és intézmények eredményeit többször is felülírta a...

Györe Dániel, Hamza Eszter, Juhász Anikó, Kujáni Katalin and Mácsai Éva (2012): The current performance and opportunities of farm-direct sales in the food supply. Is there a life outside the modern retail sector? chain in Hungary. ISSN 1418-2122 Agrárgazdasági Tanulmányok Agrárgazdasági Kutató Intézet, Budapest. 121 p. ISBN 978-963-491-579-9

The study examined alternative, direct to consumers sales channels of farmers in the fruits and vegetables, wine and dairy sectors. Our study showed that the new Hungarian legislation relating to farmers’ direct sales from 2010 improved the farmers’ opportunities. The main benefits of direct selling were: daily income (cash fl ow); increased profitability; a direct trust relationship with consumers; and reduced dependence on the buying power of retailers. The main limiting factors of direct sales...

Aliczki Katalin, Fieldsend Andrew F., Garay Róbert, Jankuné Kürthy Gyöngyi, Kovács Máté, Nyárs Levente, Papp Gergely, Potori Norbert and Radóczné Kocsis Teréz (2012): Support indicators of Hungarian agriculture based on EU internal market prices between 2000–2010. Agrárgazdasági Tanulmányok Agrárgazdasági Kutató Intézet, Budapest. 78 p. ISBN 978 963 491 571 3

The study presents the most recent modifications of the OECD’s PSE/CSE subsidy indicator system and analyses the trends in Hungarian agricultural supports between 2000 and 2010. Its main purpose is to compare the level of support for agriculture before and after Hungary’s accession to the European Union (EU). In order to carry out an objective analysis of the two periods, Hungarian farm gate prices and the EU’s agricultural prices have been compared. In this way the EU accession and the related changes...