Darvasné Ördög Edit, Dudás Gyula, Kulmány István, Kürthy Gyöngyi, Kőröshegyi Domonkos, Radóczné Kocsis Teréz, Székelyhidi Katalin, Takács Eszter and Vajda Ágnes (2019-09-25): Reasons, management and assessment of food losses among processing companies. Agrárgazdasági Könyvek NAIK Agrárgazdasági Kutatóintézet, Budapest. 107 p. ISBN 978-963-491-606-2

During the food processing phase, a wide range of wastes and by-products are produced, most of which are valuable biological materials, and their utilisation can therefore have many advantages in terms of environmental protection, sustainability and economy. Despite this, little attention is currently being paid to this area, and regulation often does not help their proper utilisation. During our research, more than 4000 questionnaires were sent to food companies in Hungary in 2018 and 175 replies...

Borka György, Kujáni Katalin Olga, Pirkó Béla, Sztahura Erzsébet, Tikász Ildikó Edit and Varga Edina (2019-08-08): Jó gyakorlatok a környezetbarát sertéstartásban és tápanyag-gazdálkodásban. NAIK Agrárgazdasági Kutatóintézet, . 64 p. ISBN

Az Európai Unió szintjén – de világszerte is – fontos szempont az, hogy a mezőgazdaságban használatos inputanyagok ténylegesen a gazdálkodó számára hasznosuljanak, hiszen a gazdaságos termelés alapfeltétele, hogy a költségként jelentkező tápanyagok, takarmányok a lehető leghatásosabban hasznosuljanak a termelés szintjén. Mindehhez a megfelelő alapanyagokon túl igen fontos elem a megfelelő, illetve az elérhető legjobb technológia alkalmazása. A fentiek szerinti alkalmazások, ismeretek, gyakorlatok...

Bene Enikő, Domán Csaba, Keményné Horváth Zsuzsanna, Lőrincz Katalin, Vári Enikő, Vígh Enikő and Zubor-Nemes Anna (2019-05-22): Modelling the impact of climate change for the key cereal crops in Hungary. Agrárgazdasági Könyvek NAIK Agrárgazdasági Kutatóintézet, Budapest. 115 p. ISBN 978-963-491-605-5

Az üvegházhatású gázok kibocsátásának csökkentése, illetve azok negatív hatásaihoz történő alkalmazkodás hiányában, a globális és regionális klímaszcenáriók előrejelzése alapján (amelyek jelentős szórást mutatnak) a mezőgazdasági termelés környezeti feltételeinek további romlása várható. Mindez jól megalapozott felkészülést tesz szükségessé az agrárágazat szereplői részéről. Ehhez szükséges számszerűsíteni a lehetséges beavatkozások következményxeit, azok hozamokra, költségekre és jövedelmezőségre...

Garay Róbert, Molnár Zsuzsa and Radóczné Kocsis Terézia (2018-09-19): The end of the European Union sugar quota regime: impacts, con-sequences and opportunities. Agrárgazdasági Tanulmányok Agrárgazdasági Kutató Intézet, Budapest. 72 p. ISBN 978-963-491-604-8

The European Union’s (EU) sugar and isoglucose production quota regime ended on 1 October 2017. Therefore, the Hungarian Research Institute of Agricultural Economics conducted a study on the opportunities and risks associated with capacity development in Hungary, which is now possible. The impacts of the elimination of the quota regime greatly depend on the world market price, which is influenced not only by supply and demand functions, but also by other external circumstances such as oil prices...

Bozán Csaba, Domán Csaba, Gaál Márta, Keményné Horváth Zsuzsanna, Kiss Andrea, Miskó Krisztina, Péter Krisztina and Vári Enikő (2018-05-14): An assessment of the potential for increasing the irrigated area in Hungary as determined by natural and economic constraints. Agrárgazdasági Könyvek Agrárgazdasági Kutató Intézet, Budapest. 178 p. ISBN 978-963-491-603-1

Considering the natural and economic circumstances, the extent of the open-field areas under irrigation in Hungary is far below its potential. The climatic conditions during the crop growing season are expected to be greatly affected by climate change. Both the frequency and severity of extreme weather events are predicted to increase. Drought will occur more and more often, and the intensity and distribution of precipitation will be less and less optimal for most arable crop production. While even...

Darvasné Ördög Edit, Dudás Gyula, Jankuné Kürthy Gyöngyi, Radóczné Kocsis Teréz, Székelyhidi Katalin and Wagner Hartmut (2017-12-07): Analysis of factors influencing the Hungarian agri-food trade. Agrárgazdasági Könyvek Agrárgazdasági Kutató Intézet, Budapest. 177 p. ISBN 978-963-491-602-4

Recent decades have been characterised by deepening trade connections and the elimination of trade barriers. There are more and more trade agreements among countries, and their integration is becoming deeper and deeper. Nowadays not only tariffs, but non-tariff barriers are essential parts of trade negotiations. This process is continuous as ongoing negotiations between countries and regional blocs proceed, for example between the European Union and third countries. Hungary’s most important market...

Hamza Eszter, Kemény Gábor, Keszthelyi Szilárd, Rácz Katalin, Tóth Orsolya and Varga Éva (2017): The characteristics of small farms and their development opportunities in Hungary. Agrárgazdasági Könyvek Agrárgazdasági Kutató Intézet, Budapest. 121 p. ISBN 978-963-491-600-0

The Hungarian small agricultural farms had suffered the biggest setback both in terms of human and economic performance between the circle of agricultural holdings in the last decades. These predominantly subsistence or semi-subsistence farms are playing an important role by supplementing the rural household incomes and also producing the significant part of agricultural production nowadays. In our research, we examined the situation and future prospects of small self-employed farms under EUR 4000...