Elektronikus könyvespolc


Az AKI elektronikus kiadványai bejelentkezést követően ingyenesen letölthetők.
Ide kattintva regisztrálhat

sISSN 1418-2130

nyelv: magyar
terjedelem: 48 oldal

2014

Agrárgazdasági Információk

A fontosabb élelmiszeripari termékek költség- és jövedelemadatai 2012

Fekete Géza, Kiss György

A kiadvány tájékoztatást nyújt a legfontosabb élelmiszeripari termékek költség- és jövedelemalakulásáról, illetve az előző évi adatok tükrében azok változásáról. Egyrészt rövid összefoglalást tartalmaz az élelmiszer-termékcsoportokat érintő főbb tényezőkről, másrészt táblázatosan bemutatja az élelmiszeripari termékek adatait. A kiválasztott húsipari termékeknél az adatok alapján – nagyrészt – növekedtek a költségek 2012-ben. Általánosságban és minden termékre igaz, hogy a költségnövekedést az előállítók bizonyos mértékű értékesítési ár növeléssel igyekeznek kompenzálni. Számos húsipari terméknél az elért értékesítési árjavulás nem állt arányban a költségnövekedéssel 2012-ben, így az eredmény romlott. A baromfiipar, a tejipar, a malom- és sütőipar, valamint a tésztagyártás termékei esetén is – változó mértékű – alapanyagköltségnövekedés figyelhető meg, és a teljes költség is emelkedett az előző időszakhoz képest. Az eredmény-alakulás általában egy-egy iparágon belül is változó volt, kivétel ez alól például a malomipar, ahol minden bemutatott terméknél romlott az eredmény. A sütőipari termékek eredményessége romlott 2012-ben, míg a tésztagyártás – az előző évekhez hasonlóan – ismét nyereséget tudott felmutatni valamennyi itt közölt termék esetében.

Vissza »