Elektronikus könyvespolc


Az AKI elektronikus kiadványai bejelentkezést követően ingyenesen letölthetők.
Ide kattintva regisztrálhat

sISSN 1418-2130

nyelv: magyar
terjedelem: 47 oldal

2012

Agrárgazdasági Információk

A fontosabb élelmiszeripari termékek költség- és jövedelemadatai 2011

Fekete Géza (szerk.), Kiss György (szerk.)

A kiadvány tájékoztatást nyújt a legfontosabb élelmiszeripari termékek költség- és jövedelemalakulásáról, illetve az előző évi adatok tükrében azok változásáról. Egyrészt rövid összefoglalást tartalmaz az élelmiszer-termékcsoportokat érintő főbb tényezőkről, másrészt táblázatosan bemutatásra kerültek az élelmiszeripari termékek adatai. A kiválasztott húsipari termékeknél az adatok alapján – nagyrészt – növekedtek a költségek 2011-ben. Általánosságban és minden termékre igaz, hogy a költségnövekedést az előállítók bizonyos mértékű értékesítési ár növeléssel igyekeznek kompenzálni. Számos húsipari terméknél az elért értékesítési ár javulása nem állt arányban a költségnövekedéssel 2011-ben, így az eredmény romlott. A baromfi ipar, a tejipar, a malom- és sütőipar, valamint a tésztagyártás termékei esetén is megfi gyelhető az alapanyagköltség, és többé-kevésbé a teljes költség növekedése az előző időszakhoz képest. Az eredményalakulás általában egy-egy iparágon belül is változó volt, kivétel ez alól például a malomipar, ahol minden bemutatott terméknél javult az eredmény. Emellett pozitív példaként említhető még a tésztagyártás, ahol – az előző évhez hasonlóan – ismét nyereséget tudott felmutatni valamennyi itt közölt termék.

Vissza »