Elektronikus könyvespolc


Az AKI elektronikus kiadványai bejelentkezést követően ingyenesen letölthetők.
Ide kattintva regisztrálhat

sISSN 1418-2130

nyelv: magyar
terjedelem: 47 oldal

2012

Agrárgazdasági Információk

A fontosabb élelmiszeripari termékek költség- és jövedelemadatai 2010

Fekete Géza, Kiss György

A kiadvány tájékoztatást nyújt a legfontosabb élelmiszeripari termékek költség- és jövedelemalakulásáról, illetve az előző évi adatok tükrében azok változásáról. Egyrészt rövid összefoglalást tartalmaz az élelmiszer-termékcsoportokat érintő főbb tényezőkről, másrészt táblázatosan bemutatásra kerülnek az élelmiszeripari termékek adatai. Az adatokat tekintve megállapítható, hogy 2010-ben a bemutatott húsipari termékeknél nagyrészt költségcsökkenés mutatkozott. Általánosságban és minden termékre igaz, hogy az előállítók célja a költségcsökkentés mellett megtartani, esetleg növelni az értékesítési árat. Ezzel szemben
a húsipari termékkörben elsősorban árcsökkenés volt 2010-ben. A baromfi ipar, a tejipar, a  malom- és sütőipar, valamint a tésztagyártás termékei esetén is megfi gyelhető az alapanyagköltség, és többé-kevésbé a teljes költség növekedése az előző időszakhoz képest. Az eredmény-alakulás általában egy-egy iparágon belül is változó, kivétel ez alól például a malomipar, ahol a bemutatott termékeknél romlott az eredmény. Ugyanakkor pozitív példaként említhető a tésztagyártás, ahol – az előző évhez hasonlóan – ismét nyereséget tudott felmutatni valamennyi itt közölt termék, ráadásul 2010-ben ehhez eredményjavulás társult.

Vissza »