A Magyar Szója Nonprofit Kft. 2017. december 5-én tartotta szokásos évértékelő rendezvényét Budapesten, a Magyar Mezőgazdasági Múzeum konferenciatermében, amelyen a szójafajta-tulajdonosok, -képviselők és szójatermesztők mellett számos szójafeldolgozó, illetve takarmánygyártó üzem képviselője is megjelent.

Nyitóelőadásként dr. Gyuricza Csabától, a Nemzeti Agrárkutatási és Innovációs Központ (NAIK) megbízott főigazgatójától a Nemzeti Fehérjetakarmány Programról, majd Madarász Istvántól, a Földművelésügyi Minisztérium osztályvezetőjétől a zöldítés 2018-ban várható változásairól hallhattak tájékoztatást az egybegyűltek.

A termesztéstechnológiai újdonságokat, a szója árát befolyásoló tényezőket és a szójaoltás kísérleti eredményeit bemutató előadások mellett az AKI osztályvezetője, dr. Tikász Ildikó Edit „A magyarországi termelésből származó szójabab, full-fat szója és szójadara táplálóanyag tartalma, 2017. évi adatok alapján” címmel ismertette az AKI, a Magyar Gabonafeldolgozók, Takarmánygyártók és Kereskedők Országos Szövetsége, a Magyar Szója Nonprofit Kft., az EVONIK Nutrition & Care GmbH és az UBM Feed Kft. együttműködéséből származó, Magyarországon hiánypótlónak számító vizsgálati eredményeket. Az előadás konklúziója alapján a közeli infravörös spektroszkópia (Near Infrared [NIR] Spectroscopy) analitikai módszerrel végzett, a magyarországi termesztésben elérhető szójafajták táplálóanyagtartalom-vizsgálatának eredményei rámutattak arra, hogy nemcsak a hozamokban, hanem a minőségi paraméterekben is jelentős eltérések lehetnek országszerte, vagyis a termőkörzeti sajátosságok mellett a fajtaválasztásnak, az időjárásnak (évjárati hatás) és az agrotechnikának komoly szerep tulajdonítható. Biztató viszont, hogy a NIR spektroszkópos mérések a jövőben lehetőséget teremtenek a nemesítők és termelők számára a fajtaspecifikus jellegek gyors és olcsó megismerésére és az agrotechnikai változások nyomon követésére. A feldolgozók pedig a hőkezelési paraméterek folyamatos nyomon követésével kiváló minőségű takarmány-alapanyaggal szolgálhatnak. A magyarországi minőségi szójatermesztés ösztönzésével megbízható, kiszámítható üzleti kapcsolatok épülhetnek ki a növénytermesztők, a feldolgozók és a takarmánygyártók között.

 

Mellékletek

Címkék: szója