Az Agrárgazdasági Kutató Intézet (AKI) és a Földművelésügyi Minisztérium (FM) Agrárgazdaságért felelős Államtitkársága idén harmadik alkalommal szervezte meg a „Finanszírozási folyamatok és támogatások alakulása az élelmiszergazdaságban, 2017” című workshopját, amelyben a Bankszövetség is közreműködött. A szakmai találkozón az agrárfinanszírozásban meghatározó bankok, garantőrök, lízingcégek és egyéb pénzügyi szervezetek képviselői, valamint az FM, a Nemzeti Agrárgazdasági Kamara (NAK) és az AKI illetékesei vettek részt. A rendezvény célja a 2017. évi pénzügyi folyamatok értékelése, valamit a 2018. évi várható tendenciák áttekintése és megvitatása volt.

A résztvevők Kemény Gábor horizontális kutatási igazgató köszöntője után Lámfalusi Ibolyától, az AKI Pénzügyi Kutatások Osztályának vezetőjétől hallhattak előadást a mezőgazdaság és az élelmiszeripar 2017. évi támogatásairól és hitelezési helyzetéről. Ezt követően Szentirmay Zoltán, az FM főosztályvezetője ismertette a támogatáspolitika részleteit és legújabb fejleményeit. A program zárásaként a jelenlévők kerekasztal-beszélgetésen fejthették ki véleményüket és gyakorlati tapasztalataikat a témával kapcsolatban.

A rendezvényen elhangzott, hogy 2017-ben a finanszírozók az előző évhez hasonlóan jó évet zártak. A hitelek állománya a mezőgazdaságban és az élelmiszeriparban is bővült, éppen úgy, mint a kedvezményes hiteleké, illetve a kezességvállalásé. A támogatások közül továbbra is a SAPS és a kapcsolódó jogcímek játszották a főszerepet, illetve emelkedtek a Vidékfejlesztési Program kifizetései. Ez utóbbival összefüggésben a rendezvény résztvevői között egyetértés mutatkozott abban, hogy 2018-tól növekvő finanszírozási igényre számítanak.

A 2018-ban harmadik alkalommal megrendezett „AKI Finanszírozási workshop” a résztvevők visszajelzései alapján hiánypótló szakmai esemény; kiemelt jelentőségét az adja, hogy lehetőséget teremt az agrárirányítás, az érdekképviselet és a finanszírozó szervezetek képviselői közötti közvetlen kommunikációra, az előző év történéseinek és az adott év lehetőségeinek közös áttekintésére. A program a tervek szerint 2019-ben is megrendezésre kerül.

Mellékletek