Megkezdte működését az Élelmiszeripari Információs Rendszer honlapja, amelynek célja, hogy az eddig széttagoltan, több szervezet oldalán megjelenő élelmiszeripari adatokat egy helyen gyűjtse össze, megkönnyítve ezzel az ágazati szereplők döntéshozatalát.

A weblap az Agrárminisztérium (AM) és az Agrárgazdasági Kutató Intézet (AKI) együttműködésében valósult meg. A két szervezet 2018. június 20-án tartotta közös szakmai megnyitó rendezvényét, melyen az ágazati szereplők, érdekképviseletek, bankok és egyéb szervezetek képviselői vettek részt. A jelenlévők először Zsigó Róbert élelmiszerbiztonságért felelős államtitkár köszöntőjét hallgathatták meg, majd Kemény Gábor, az AKI igazgatója az agrárdigitalizációról tartott előadást. Az ÉLIR-weblap részletes tartalmát Lámfalusi Ibolya, az AKI osztályvezetője mutatta be.

A honlap részletes információkat jelenít meg nem csak az élelmiszeripar egészére, de a külföldi és belföldi tulajdonban lévő vállalkozásokra, az exportban érdekelt ágazati szereplőkre, a KKV-k különböző szegmenseire, illetve a kiemelt szakágazatokra vonatkozóan is. Az ÉLIR-weblapon az induló tartalomban a KSH, a NAV, az AM és az AKI különböző statisztikai adatai kerültek összegyűjtésre.

Az oldal működtetőinek célja, hogy a jövőben minél több rendelkezésre álló információ váljon elérhetővé a felhasználók számára, vagyis az ÉLIR elindítása csupán az első állomása egy hosszú, többéves folyamatnak, amelyet további fejlesztések követnek majd.

Zsigó Róbert
Kemény Gábor

 

Labels: Élir