Az Agrárgazdasági Kutató Intézet (AKI) kezdeményezésére két stratégiai együttműködési megállapodás aláírására került sor a 78. Országos Mezőgazdasági Kiállítás és Vásáron 2017. szeptember 22-én.

Az AKI, a Nemzeti Agrárkutatási és Innovációs Központ (NAIK), a Magyar Szója Nonprofit Kft. és a Magyar Gabonafeldolgozók, Takarmánygyártók és Kereskedők Szövetsége Takarmánygyártók Tagozata (Gabonaszövetség) felismerte az igényt egy olyan, kölcsönös megegyezésen alapuló szakmai együttműködés kialakítására, amely az egyes intézmények és szervezetek közötti hatékony, előremutató és professzionális munka révén a takarmánygyártás és fehérjenövény-termesztés területén kezdeményezett kutatások, valamint a kialakulóban lévő nemzeti fehérjetakarmány-programhoz szolgálnak alapul.

Hasonlóan átfogó, a mezőgazdaság növénytermesztőinek, állattartóinak és nem mellesleg a takarmánygyártók érdekeit figyelembe vevő, a GMO mentes élelmiszerlánc kialakítására nagy hangsúlyt fektető, háromoldalú megállapodás korábban még nem köttetett Magyarországon.

Az együttműködési megállapodásokat Gyuricza Csaba a NAIK megbízott főigazgatója, Juhász Anikó, az AKI főigazgatója, Bustyaházai László, a Gabonaszövetség Takarmánygyártók Tagozatának elnöke és Novák László a Magyar Szója Nonprofit Kft. ügyvezetője írták alá.

Az AKI, a Gabonaszövetség és a NAIK együttműködésének célja, hogy a magyarországi takarmánygyártás folyamatos helyzetértékelését biztosítsák, a takarmányozási rendszerek fejlődését gátló tényezők feloldását elősegítsék a szükséges fejlődési irányok kijelölése és támogatása által, szem előtt tartva az állattartás környezetterhelésének csökkentését szolgáló megoldásokat és a gyakorlati ismereteket és innovációs eredményeket többek között nemzeti fehérjetakarmány-program megvalósítását támogató agrárgazdasági kutatásokhoz felhasználják.

Az AKI, a Szója Nonprofit Kft. és a NAIK együttműködésének szándéka és célja a szója- és egyéb fehérjenövények magyarországi termesztésének kiterjedését akadályozó tényezők feloldása, Magyarország fehérjefüggőségének csökkentése. A gyakorlati ismereteket és innovációs eredményeket többek között nemzeti fehérjetakarmány-program megvalósítását támogató agrárgazdasági kutatásokhoz használják fel. Az együttműködés a Magyar Szója, az AKI és a NAIK szakemberei közötti tudástranszfert segíti elő.

Bustyaházai László, a Magyar Gabonafeldolgozók, Takarmánygyártók és Kereskedők Szövetsége Takarmánygyártók tagozatának elnöke, Gyuricza Csaba a NAIK megbízott főigazgatója, és Juhász Anikó az AKI főigazgatója

Forrás: magyarmezogazdasag.hu

 

Gyuricza Csaba a NAIK megbízott főigazgatója, és Juhász Anikó az AKI főigazgatója és Novák László, a Magyar Szója Nonprofit Kft. ügyvezetője

Fotó: Bányai Tibor